Enflasyonda Sert Düşüş
Herkesin dikkatle takip ettiği ve merakla beklediği enflasyon rakamları açıklandı. Kasım ayında yüzde 1.44 gerileyen enflasyon yıllık verileri ile birlikte yüzde 21.60 21 rakamı karşımıza çıkardı. Özellikle son dönemlerde Berat Albayrak yaptığı açıklamalarla birlikte bu düşüşü beklediğini belirtmişti. Bir şekilde köpüklenmenin ortadan kalktığını ve gerçek rakamların ortaya çıktığını söyleyen bakan, bu düşüşün aralık ayında da devam edeceğini söyledi.
Enflasyon ile topyekün mücadelenin elbette ki bu düşüşte önemli bir katkısı olabilir. Bununla beraber pek çok firmanın farklı ürünlerde fiyat artışı ne yazık ki devam etti. Özellikle memur ve işçi emeklisinin gözü kulağı enflasyon rakamlarının olurken, kasım ayında açıklanan rakamlarla birlikte maaş artış beklentilerinin önemli derecede geri çekileceğini şimdiden söylemek mümkün. Hayat pahalılığının arttığı bu son yıl içerisinde, gerçekten ortaya çıkan rakamların insanları çok fazla tatmin etmediğini de söylemek gerekiyor. Özellikle de cebindeki paranın erimiş olduğunu düşünen çok sayıda insan için, 2019 yılında yapılacak maaş zammının önemli bir beklenti oluşturduğunu söylemek gerekiyor.
İlk 4 aylık enflasyon rakamlarına baktığınız zaman, özellikle işçi ve memur emeklilerinin iyi bir zam beklentisi ortaya çıkmıştı. Kasım ve aralık ayındaki enflasyon rakamları ile birlikte, özellikle maaş artışının bu beklentiyi karşılamayacağını söylemek mümkün görünüyor. Gıda giyim ve mobilya gibi pek çok farklı üründe önemli derecede artış yaşanırken, özellikle alt gelir tabakasının alım gücünün önemli olan da düştüğünü buradan söylemek çok abartılı bir durum olmayacaktır.
Kasım Ayı Enflasyonu Sonuçları
2000 18 Kasım ayında yapılan değerlendirmeler ile birlikte 407 maddenin enflasyon rakamları ortalama için gözden geçirildi. 38 maddenin değerinde herhangi bir değişiklik olmazken, 261 maddenin ise değer olarak ortalama bir artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Toplam 108 maddenin değer düşüşü ile birlikte, enflasyon rakamlarının kasım ayında önemli bir düşüş rakamı ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Enflasyon özellikle hayat pahalılığı gibi bir süreçte karşımıza çıkarmış olduğu sorunlarla beraber, insanların dikkatle yakından takip ettiği bir süreç haline geldi. Bununla beraber artış rakamlarının özellikle maaş artışına yansıyan yönü, en azından alışveriş ve gelir dengesinin düzenlenmesi açısından bir umut oluşturuyordu. Milyonlarca insanın beklenti içerisinde olduğu bir süreçte, kasım ve aralık ayı enflasyon düşüş rakamları özellikle maaş artışını gerçekten önemli derecede etkileyecek gibi görünüyor.
Fiyat Düşüşü Petrol Ürünlerinde Gerçekleşti
Özellikle kok ve rafine petrol ürünleri, yaşadığı düşüş ile birlikte enflasyonun gerilemesinde bir etken olarak sonuç ortaya koydu. Rafine petrol ürünlerinin yüzde 8.11 düşüşü ve kok ürünlerinin yüzde 15.49 düşüşü, bugünkü enflasyon rakamlarının mevcut durumunu belirleyen faktör olarak karşımıza çıktı. Elektrik, doğalgaz ve benzer enerji grubundaki artış, tütün ürünleri ile birlikte burada farklı bir çizgi oluşturdu yüzde. 4.14 artış genel kapsamlı sonuçları ile birlikte, yine de enflasyonun düşüşü için bir engel oluşturmadı. Özellikle emekli maaş zammı ile birlikte önemli bir dönemeç karşımıza çıkarken, bu konuda beklentilerin ve bu beklentileri gündeme taşıyan mevcut ekonomik durumun sonuçlarından daha yakından görmek mümkün oldu.